Hormonální metody antikoncepce

Hormonální antikoncepce kombinovaná obsahuje dva hormony - gestagen a estrogen (některé druhy HAK mohou obsahovat pouze gestagen). Hormonální antikoncepce monofázická znamená, že všechny tabletky HAK s obsahem hormonů mají stejné složení, čili stejnou dávku hormonů. Hormonální antikoncepce fázická znamená, že tabletky s obsahem hormonů se liší dávkou hormonů, která se mění během cyklu.

Antikoncepci začínají ženy užívat v průměru ve věku osmnácti a půl roku. No už od patnácti let mohou přijít ke gynekologovi samy a dát si i předepsat antikoncepci. Jediná podmínka je, aby měly pravidelný menstruační cyklus.

 

Charakteristika hormonálních metod

Hormonální antikoncepce působí podáním syntetických ženských hormonů do těla žena. První hormonální tabletka byla uvedena na trh v roce 1960. Hormony zahustí hlen dělohy, čímž zabrání spermiím, aby se dostaly do kontaktu s vajíčkem nebo zároveň zastaví ovulaci. Nejčastěji žádaná je tabletová forma hormonální antikoncepce. Při rozhodování pro hormonální antikoncepci musíte absolvovat vyšetření u lékaře, odběr krve a za pomoci gynekologa vybrat tu nejvhodnější formu.

Každý den se na hormonální antikoncepci spoléhá kolem 70 milionů žen po celém světě. Na Slovensku se čísla pohybují mezi 350 - až 400 - tisíc. Odborníci upozorňují, že ve skutečně spolehlivé antikoncepci musí být obsaženy hormony. Na trhu se kromě hormonálních tabletek objevují i novinky ve formě náplastí, kroužků, nebo podkožního implantátu. Jejich výhodou je méně časté užívání a nižší počet nežádoucích účinků. Ženy si mohou pořídit antikoncepci v podobně podkožního implantátu, tyčinky, kterou lze zavést až na tři roky, nebo nitroděložní hormonální systém, který v těle ženy může fungovat až 5 let, náplast, která se lepí na kůži jednou týdně a nově i vaginální kroužek, který stačí zavést do pochvy jednou do měsíce.

 

Výhody hormonálních metod

Antikoncepce je vhodná pro všechny ženy, které splňují hygienické požadavky a nezapomínají ji užít včas. V tom případě je spolehlivost antikoncepční tabletky vysoká. Užívání hormonální antikoncepce nemá žádný vliv na plodnost, dokonce plodnost některých žen se po vysazení pilulek zvyšuje. Antikoncepci lze předepsat i dívkám, které mají méně než patnáct, a to pro léčebný účinek při gynekologických problémech, jako jsou velmi silné bolesti před a během menstruace, či třeba akné.

Hormonální antikoncepce se dokonce používá terapeuticky právě k úpravě menstruačního cyklu a při bolestivé menstruaci. Je vhodná i pro mladé ženy, které ještě neměly pohlavní styk.

Při správném užívání antikoncepční tabletky je její účinnost téměř stoprocentní. Téměř stoprocentní znamená, že žena může zapomenout vzít tabletku, a pokud je mezi dvěma tabletkami více než 36 hodinová pauza, může dojít k ovulaci a žena otěhotní. Působení antikoncepce ovlivňují některé léky. Pokud žena bere tyto léky, např. ampicilin, tetracyklin, může být někdy účinek oslaben a žena může otěhotnět. Nebo vezme tabletku a o hodinu ji vyvrací.

 

Nevýhody hormonálních metod

Při zapomenutí užívání ženy riskují nechtěné těhotenství, které hrozí zejména po sedmidenní přestávce v užívání pilulek. Jelikož tabletku třeba užít každý den, zatěžuje žaludek, játra, hormony z ní se nemusí kvůli trávicím potížím správně vyloučit, navíc při užívání s jinými léky mohou mít sníženou účinnost. Asi 10% uživatelek hormonální antikoncepce trpí napětím v prsou, depresivními náladami, mírnou nevolností, případně krvácivými stavy - například špiněním.

Uvedené nežádoucí účinky by se po prvních třech cyklech měly upravit. Organismus si na chemickou změnu musí zvyknout. Často však takové stavy nastupují, pokud uživatelka hormonální antikoncepce nedodržuje doporučený režim užívání pilulek. Pravidelnost jejich užívání je základní podmínkou jednak jejich antikoncepčního působení, jednak snížení možných vedlejších účinků.

Tělo po užívání hormonální antikoncepce už není třeba očišťovat od hormonů, protože moderní antikoncepce obsahuje hormony, které se z těla vyplavují velmi rychle. Krvácení ženy po využívání balení je důkazem toho, že v těle ženy se už nenacházejí antikoncepční hormony. Účinnost tablet snižuje i silný průjem a zvracení přibližně do dvou hodin od užití tablety. V taktem případě je třeba použít i jinou formu ochrany. K selhání účinnosti tabletky může dojít i při současném užívání jiných léků. Její účinnost snižují například antibiotika nebo barbituráty.

 

Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

 

A. Přibývání na váze

Na trhu existuje velké množství nízkohormonálních antikoncepčních přípravků, které nezpůsobují zvyšování hmotnosti a tím i přibírání na váze. Gestrogeny v hormonálních tabletkách sice mohou zvýšit chuť k jídlu, případně u některých mohou způsobovat zadržování tekutin v těle. Zvýšená tělesná váha bývá spíše výsledkem životního stylu a ne užíváním antikoncepce.

 

B. Nechuť na sex

Nechuť na sex obvykle nezpůsobuje antikoncepce, ale je třeba přihlížet i na jiné faktory, například partner, citové rozpoložení, stres a podobně.

 

C. Změna antikoncepce je nutná

Pokud je žena zdravá a hormonální antikoncepce jí vyhovuje, nemá důvod ji měnit. Pokud jí však nevyhovuje například v tabletové formě antikocepce, trh nabízí i jiné možnosti, například antikoncepční náplasti, které se lepí jednou týdně, takže žena na ně nemusí myslet denně.

 

D. Antikoncepce poškozuje játra

Jelikož při předepisování hormonální antikocepce se dělají jaterní testy, je předpoklad, že poškozuje játra. Tento mýtus je již překonaný. Jaterní testy se podle nejmodernějších poznatků už vůbec nemusí dělat, zvláště u mladých a zcela zdravých žen, případně se zkracuje jeden odběr po třech měsících užívání. Jaterní testy mají svůj význam zejména u žen, které prodělaly onemocnění jater. Mezi standardní vyšetření patří měření krevního tlaku před a po nasazení hormonální antikoncepce. Všechna tato vyšetření mají odhalit rizikovou pacientku, které by hormonální antikoncepce mohla uškodit.

 

E. Při antikoncepci bez antibiotik

Je pravda, že některá antibiotika mohou účinek hormonální antikoncepce skutečně snížit, případně oslabit. Běžně ordinovaná antibiotika ani lokálně podávaná antimykotika a antibiotika nemají vliv na antikoncepční účinek, ale mohou nepřímo snížit množství vstřebaných hormonů. Přímý vliv na snížení účinku mají antibiotika podávané například při léčbě tuberkulózy.

Pokles podávaných hormonů se může projevit například špiněním nebo slabým krvácením v průběhu cyklu. V tomto případě je třeba kromě antikocepčních tabletek používat i další antikoncepční metodu, například kondom. Jiným řešením je používání antikoncepčních náplastí, jejichž vstřebávání není závislé na stavu zažívání a hormonální hladiny udržují v stabilitě. Problémy se mohou vyskytnout i při zvracení nebo velmi silném průjmu. Pokud se tyto nepříjemnosti dostaví do tří až čtyř hodin po požití tabletky, tak žena ji může rovnou považovat za zapomenutou, protože organismus ji neměl šanci dostatečně zpracovat. Také je nutná dodatečná ochrana.

 

F. Deprese a bolesti hlavy

Ženy pociťují největší psychickou zranitelnost a nejmenší fyzickou výkonnost krátce před menstruací a během ní. Je to z důvodu výrazné změny hormonálních hladin. Hormonální antikoncepce obvykle tyto stavy ovlivňují pozitivně. Deprese se sice mohou vyskytnout, ale jen ve výjimečných případech. Podobně jsou na tom i bolesti hlavy. Příčin bolesti však může být více, například nedostatečný přísun tekutin, nebo během menstruace, netřeba to připisovat účinkem hormonální antikoncepce. Při přetrvávajících obtížích třeba přejít na preparát s nižší dávkou estrogenu.

 

G. Nepravidelný menstruační cyklus

Při užívání hormonální antikoncepce může dojít zpočátku k nepravidelnému krvácení nebo špinění, případně menstruace trvá kratší nebo delší dobu. Nejednou to je způsobeno i tím, že hormonální pilulky nejsou užívány bezchybně a včas. V případě přetrvávajících potíží je vhodné začít uvažovat o změně přípravků. Po vysazení hormonální antikoncepce žena někdy musí počítat s tím, že jí vynechá menstruace. Pak by se tělo mělo vrátit k původnímu cyklu.

 

H. Vynechat alkohol a cigarety

Při užívání orální antikoncepce by žena měla zvážit i pití, které stejně jako tabletky zatěžuje játra. Neznamená to, že se musí stát abstinentkou, avšak pravidelná, nebo denní konzumace alkoholu se absolutně nedoporučuje. Naopak, při kouření se doporučuje přestat úplně. Hormonální antikoncepce a kouření, tvoří zvláště nebezpečnou kombinaci rizikových faktorů. Jejich spolupůsobením účinek pohlavních hormonů svou ochrannou funkci snadno ztrácí.

Žena může tímto způsobem snadno přijít k masivní trombóze dolních končetin, z níž je už jen malý krůček k nebezpečné plicní embolii. Pokud lékaře o kouření žena neinformuje, může jí naordinovat přípravek, který toto riziko výrazně zvýší. Světová zdravotnická organizace dokonce zakázala hormonální antikoncepci všem kuřačkám starším než 35 let.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Antikoncepce po dobu kojení

Kojení je jedním z přirozených způsobů, jak se chránit před otěhotněním. Jenže, nedá se tvrdit, že pokud kojíte,...
více…

Akné a antikoncepce

Akné jako polyetiologické a polymorfní kožní onemocnění patří mezi nejrozšířenější dermatologické diagnózy...
více…

Jak vybrat antikoncepci?

Jakou antikoncepci zvolit, aby kromě ochrany před početím nezasahovala do vašeho milostného života? Nejlepší je, pokud...
více…

Interrupce - Doporučení po výkonu

Po odchodu z nemocnice je třeba zůstat doma, protože se mohou vyskytnout stahy, nevolnost, únava či mírně...
více…

Důvody k umělému přerušení těhotenství

V zemích, v nichž je potrat legální se může žena rozhodnout pro přerušení těhotenství i z jiných, než jen...
více…

Bazální teplota

Praktická pomůcka na zaznamenávání nepravidelností bazální teploty za měsíc. Teplota se měří v...
více…

Přerušovaná soulož

Tato metoda je založena na technice partnera, který vybere pohlavní úd z pochvy partnerky těsně před ejakulací, takže...
více…

Antikoncepční metoda zjišťování ovulace z moči

de o měření úrovně hormonů pomocí speciálního testu. Ovulační proužkový test z moči - test je prakticky stejný...
více…

Antikoncepční metoda změny krystalizace slin

Tato metoda se používá již několik let. Je postavena na skutečnosti, že plodné a neplodné dny se projevují změnou...
více…

Metoda plodných a neplodných dnů

Metoda plodných a neplodných dnů vychází z poznání fyziologických změn, které žena pozoruje na svém těle v...
více…