Jak připravit ve fritéze koblihy
Americké sladké koblihy mají lidé rádi už dlouho. Téměř kterýkoli obchod nebo supermarket, do kterého vejdete, nabízí koblihy v krabicích nebo v pytlících. Někdy však do obchodu zajít nemůžete. Když taková situace nastane, můžete zkusit si tuto polévanou dobrotu připravit ve fritéze sami. Není to obtížné a za chvíli budete mít várku čerstvých domácích koblih přímo z fritézy.
Co budete potřebovat:
- 2 kostky kvasnic
- ¾ hrnku teplé vody
- 4 hrnky mouky
- 1 lžičku soli
- 3 vejce
- 1/3 hrnku ztuženého tuku
- 1 lžičku vanilkové tresti
- 1 a čtvrt hrnku plnotučného mléka
- ¾ hrnku cukru krystalu
- 2 hrnky moučkového cukru
- rostlinný olej
- váleček na těsto
- vykrajovačku na koblihy
- vidličku na smažení
Návod:
- Rozbalte obě kostky kvasnic a dejte je do misky.
- Ke kvasnicím přidejte ¾ hrnku teplé vody. Rozmíchejte a rozpusťte kvasnice.
- Do velké mísy dejte mouku a sůl a smíchejte je.
- Přidejte vejce, ztužený tuk, vanilkovou tresť, mléko a cukr krystal a šlehačem důkladně promíchejte.
- Přilijte rozpuštěné kvasnice.
- Přidejte hrnek mouky a promíchejte lžičkou nebo elektrickým šlehačem. Přidávejte vždy 1 hrnek mouky, až když je předchozí mouka dobře zapracovaná do těsta.
- Přikryjte mísu a nechejte hodinu kynout. Postavte mísu na teplé místo, jinak by těsto nenakynulo. Mísu můžete také přikrýt alobalem nebo folií.
- Pokryjte váleček na těsto a pracovní desku moukou. Vyklopte těsto na pomoučenou plochu a rozválejte na tloušťku asi 1 cm. Ponořte vykrajovačku na koblihy do mouky a vykrájejte jí z těsta co nejvíc koblih.
- Dejte vykrájené koblihy bokem a nechejte kynout dalších 30-40 minut.
- Do fritézy dejte rostlinný olej a zahřejte ho na 190 °C.
- Dejte 3-4 koblihy do fritézy. Nechejte je smažit asi 30 sekund, pak opatrně obraťte a smažte dalších 30 sekund. Obě strany by měly mít světlou zlatavou barvu.
- Vyndejte je z fritézy vidličkou na smažení nebo děrovanou naběračkou a položte na papírové utěrky, aby se z nich odstranil přebytečný tuk.
Poleva na koblihy:
- Do menšího hrnce nalijte mléko. Zahřejte ho na středním plameni, až bude vlažné.
- Dejte moučkový cukr do středně veliké mísy a přidejte k němu vlažné mléko. Míchejte do hladka.
- Horké koblihy namáčejte do polevy tak, aby se celé pokryly. Položte je bokem asi na 5 minut, dokud poleva neztuhne.
Tipy a upozornění:
- Místo domácích koblih z těsta můžete také ve fritéze usmažit koblihy z koupeného polotovaru.
- Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.