Jak ve fritéze usmažit kuře
Kuře smažené ve fritéze je jídlo, které má rádo mnoho lidí. Fritéza usmaží kuře rovnoměrněji, protože je celé ponořené v oleji, díky čemuž uvnitř zůstane šťavnaté a měkké a na povrchu bude mít křupavý obal. Při používání fritézy je také menší pravděpodobnost, že se popálíte vystříknutým horkým olejem. Smažením kuřete ve fritéze připravíte jídlo rychleji a bude chutnější.
Co budete potřebovat:
- velký uzavíratelný plastový pytlík
- rostlinný olej
- kleště na fritování nebo na grilování
- papírové utěrky
- talíř
- celé kuře
- 2 hrnky mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžičku černého pepře
- 1 lžičku sušeného česneku v prášku
- 1 lžičku mleté sladké papriky
- 3 vejce
- 2 hrnky podmáslí
Návod:
- Nakrájejte kuře. Můžete také použít už nakrájené kuře nebo jen stehna či prsa. Nalijte do fritézy rostlinný olej a zahřejte ho na 132 °C. Na talíř rozprostřete dvě papírové utěrky, na které hotové kuře položíte.
- Do velkého uzavíratelného platového pytlíku nasypte mouku, sůl, pepř, česnek a papriku a třepáním dobře promíchejte. Místo v pytlíku je také můžete smíchat v míse.
- Do mísy rozklepněte vejce a přidejte podmáslí. Šleháním je spojte. V této směsi namočte kousky kuřete. Pak je dejte do pytlíku s moukou a důkladně protřepejte, až budou kousky celé obalené.
- Počkejte, až na fritéze vypne světlo, které oznamuje, že olej je zahřátý na požadovanou teplotu. Pomocí kleští vložte 3-4 kousky obaleného kuřete do oleje ve fritéze. Kolik kousků můžete smažit najednou, záleží na velikosti Vaší fritézy.
- Smažte kuře asi 15 minut. Kleštěmi vyjměte usmažené kuře z fritézy a položte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Vložte do fritézy další várku kuřete a nechejte ji smažit.
- Přendejte kuře z talíře vyloženého utěrkami na jiný. Vyměňte papírové utěrky za nové. Když se usmaží druhá várka kuřete, opět ji kleštěmi vyndejte a položte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Pak přidejte druhou várku kuřete na talíř k první a můžete podávat.
Tipy a upozornění:
- Když kuře namočíte přes noc do mísy podmáslí nebo slané vody, bude po usmažení ještě měkčí. Když budete z usmaženého kuřete chtít odstranit ještě více mastnoty, zabalte ho do hadrové utěrky a jemně vymačkejte.
- Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.