Jak ve fritéze usmažit kuře

Kuře smažené ve fritéze je jídlo, které má rádo mnoho lidí. Fritéza usmaží kuře rovnoměrněji, protože je celé ponořené v oleji, díky čemuž uvnitř zůstane šťavnaté a měkké a na povrchu bude mít křupavý obal. Při používání fritézy je také menší pravděpodobnost, že se popálíte vystříknutým horkým olejem. Smažením kuřete ve fritéze připravíte jídlo rychleji a bude chutnější.

Jak ve fritéze usmažit kuře

Co budete potřebovat:

  •  velký uzavíratelný plastový pytlík
  •  rostlinný olej
  •  kleště na fritování nebo na grilování
  •  papírové utěrky
  •  talíř
  •  celé kuře
  •  2 hrnky mouky
  •  2 lžičky soli
  •  1 lžičku černého pepře
  •  1 lžičku sušeného česneku v prášku
  •  1 lžičku mleté sladké papriky
  •  3 vejce
  •  2 hrnky podmáslí

Návod:

  1. Nakrájejte kuře. Můžete také použít už nakrájené kuře nebo jen stehna či prsa. Nalijte do fritézy rostlinný olej a zahřejte ho na 132 °C. Na talíř rozprostřete dvě papírové utěrky, na které hotové kuře položíte.
  2. Do velkého uzavíratelného platového pytlíku nasypte mouku, sůl, pepř, česnek a papriku a třepáním dobře promíchejte. Místo v pytlíku je také můžete smíchat v míse.
  3. Do mísy rozklepněte vejce a přidejte podmáslí. Šleháním je spojte. V této směsi namočte kousky kuřete. Pak je dejte do pytlíku s moukou a důkladně protřepejte, až budou kousky celé obalené.
  4. Počkejte, až na fritéze vypne světlo, které oznamuje, že olej je zahřátý na požadovanou teplotu. Pomocí kleští vložte 3-4 kousky obaleného kuřete do oleje ve fritéze. Kolik kousků můžete smažit najednou, záleží na velikosti Vaší fritézy.
  5. Smažte kuře asi 15 minut. Kleštěmi vyjměte usmažené kuře z fritézy a položte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Vložte do fritézy další várku kuřete a nechejte ji smažit.
  6. Přendejte kuře z talíře vyloženého utěrkami na jiný. Vyměňte papírové utěrky za nové. Když se usmaží druhá várka kuřete, opět ji kleštěmi vyndejte a položte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Pak přidejte druhou várku kuřete na talíř k první a můžete podávat.

Tipy a upozornění:

  • Když kuře namočíte přes noc do mísy podmáslí nebo slané vody, bude po usmažení ještě měkčí. Když budete z usmaženého kuřete chtít odstranit ještě více mastnoty, zabalte ho do hadrové utěrky a jemně vymačkejte.  
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné...
více…

Jak zabránit, aby se potraviny nelepily na košík ve fritéze

Jistě chcete, aby Vámi připravené fritované jídlo stejně dobře vypadalo jako chutná. Ale nesprávné použití...
více…

Fritovat ve fritéze nebo na sporáku?

Pokud často fritujete nebo pokud si doma chcete připravovat jídla jako z restaurace, fritéza Vám přijde vhod. Snadno v...
více…

Jak používat fritézu

I když jsme jako společnost stále více obezřetní vůči zdraví a snažíme se vyhýbat smaženým jídlům, stále...
více…

Jak použít domácí fritézu

Ať už se jedná o smažený sýr, cibulové kroužky v těstíčku nebo tradiční kuřecí řízky, při fritování...
více…

Informace o fritézách

Fritovaná jídla můžete najít téměř po celém světě. Připravují se především ve fritézách. Fritézy jsou...
více…

Alternativy k fritéze

Fritování je metoda přípravy jídla, kdy jídlo ponoříte do hluboké nádoby naplněné olejem nebo jiným tukem...
více…

Domácí fritézy

Fritování je jednoduchá metoda, jak připravit chutné dobroty. Koupit si fritézu může být drahé, zvlášť pokud ji...
více…

Bezpečnost při práci s fritézou

Fritézy se používají komerčně i v domácnostech na smažení celé řady potravin. Ačkoli fritézy jsou...
více…

Odstraňování mastnoty z fritézy

Fritézy se často využívají komerčně v řetězcích rychlého občerstvení i v jiných restauracích, kde...
více…