Bombaj Indie

Bombaj je velkoměsto, ve kterém žije zhruba 16 milionů obyvatel. Toto město je ekonomické a finanční centrum země a sídlo indického filmového průmyslu Bollywoodu.

Bombaj Indie

Je to perfektní město pro sledování kriketu i ideální místo pro rušný noční život, teda na indické poměry:-). Architektura města je ovlivněna dávnou britskou kolonizací. Naleznete zde muzea, galerií moderního umění, rušná tržiště i bazary.

Oblíbeným místem místních lidí je vycházková pláž Chowpatty. Na této pláži ale vůbec neuvažujte, že byste se koupali. Moře je totiž neuvěřitelně špinavé. Dále je i oblíben vrch Malabar s výhledem na Arabské moře.

Bombaj je nazýváno-Klenotem Arabského moře“, „Indický Hollywood“, „Město zlata“, „Brána do Indie“. Můžete si vybrat :-). Město je obchodním a finančním centrem, ale také přelidněnou metropolí, kde mnozí místní obyvatelé žijí na samém pokraji chudoby. Chatrčové kolonie v Bombaji velmi ostře kontrastují s moderními mrakodrapy. V Bombaji uvidíte tento kontrast nejzřetelněji v celé Indii.

V Indickém Hollywoodu, se natočí nejvíce filmů na světě. Na každý den připadá jeden film. Většina z nich nemá ale nevalnou kvalitu a rychle po prvním uvedení zapadá v zapomnění. Rychle rozvíjející se Bombaj je i největším přístavem v Arabském moři. Bombaj leží na místě sedmi ostrůvků nazývaných Mumbaí. Mumbaí Déví byla bohyní rybářů, byla i jinou podobou bohyně Párvatí, manželky boha Šivy. 

Po otevření Suezského průplavu se Bombaj stala tím nejdůležitějším vývozním přístavem v Indii a křižovatkou námořních linek, které směřovaly na Dálný východ.  Nárůst populace města Bombaj je alarmující. Během jednoho století vzrostl počet obyvatel z 85 000 na 10 milionů. Lidé přicházejí do města z nejrůznějších koutů Indie, v touze najít lepší životní podmínky.  Jen málokomu se to podaří.
Zajímavá místa v Bombaji

Brána Indie

Brána je postavená na břehu Arabského moře. Připomíná státní návštěvu anglického krále Jiřího V. a královny Marie v Indii v r. 1911. Brána se tak stala symbolem města. Od brány máte hezký pohled na přístav.

Muzeum prince Waleského

Muzeum bylo postaveno v indo-saracénském slohu. Budova muzea připomíná první návštěvu Jiřího V. v Indii v r. 1905. Prohlédnout si v něm můžete velkou sbírku rádžasthánských a mughalských miniatur, archeologické sbírky i sbírku evropského porcelánu.

Hrobka Hadži Alího

Hrobka a zároveň mešita je zasvěcená muslimskému světci, o němž se věří, že se tady utopil – Hadží Alí. Po kamenném molu, které vede k hrobce lze projít za odlivu. Po celé délce mola sedí žebráci a prosí o almužnu.

Chrám bohyně Mahálakšmí

Chrám je zasvěcený velké bohyni Lakšmí, bohyni štěstí a také patronce města Bombaje.

Skalní chrámy

Skalní chrámy pocházejív z 8. stol.  z doby vlády dynastie Raštrakútovců. Tyto chrámy asi sloužily jako svatyně pro vládnoucí rodinu a zřejmě představují poslední ukázku umění z guptovského období, i když některé z nich pocházejí až z pozdějšího období. Mnoho z památek na ostrově zbourali v 16. století Portugalci.

Šivův chrám

Tento chrám měl původně tři vchody a půdorys ve tvaru kříže. Ve vlastní svatyni je umístěn lingam, falický symbol boha Šivy, představující plodivou sílu a stvoření. Pilíře jsou v drávidském stylu a reliéfy představují démona Rávanu, jak třese horou Kailásem,  jiné reliéfy vám představí svatbu boha Šivy s bohyní Párvatí. Ve středu svatyně naleznete sochu trimúrti, která představuje trojici bohů hinduistického pantheonu – Brahma, Višnu, Šiva.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Dillí /Delhi/ - hlavní město Indie

New Dillí je hlavním městem v Indii a po Bombaji je to druhé nejvíce zalidněné město v Indii.  Se svým...
více…

Pláže v Goa Indie

V Indii naleznete podél dlouhého pobřeží mnoho zátok a zálivů, které mají nádherné pláže v jižní i severní...
více…

Tradice a svátky v Indii

V Indii se po celá staletí dodržuje řada, pro Evropany nepochopitelných zvyků a obřadů. Některé z nich jsou až...
více…

Doprava v Indii

Z ČR se do Indie dopravíte nejlépe letadlem. Vystoupíte na letišti v Mumbaji zhruba po 7 – 11 hodinovém letu – dle...
více…

Kuchyně v Indii

Tato země má vynikající kuchyni. Zde můžete neustále ochutnávat jak pokrmy připravené z darů moře i velké...
více…

Náboženství v Indii

Náboženství se stalo v Indii neodmyslitelnou součástí každodenního života místních lidí. V Indii je hlavním...
více…

Indie

Indie je sedmá největší země na světě. Tato země má rozlohu 3 287 590 kilometů2. Se svou více jak miliardou lidí...
více…

Sluneční brýle na sport a venkovní aktivity

Kvalitní sluneční brýle spolehlivě ochrání oči při venkovních sportovních aktivitách a toulkách přírodou. A to...
více…

Léto je tu, vyrazte do přírody!

Příroda dělá s naší duší hotové zázraky. Využijte krásné letní počasí a vyrazte do přírody sami, se svou...
více…

Unikátní hotel s deštným pralesem v Dubaji

Hotel s vlastním bazénem? Ale hotel s vlastním lesem, to už bude unikát! Budují ho v Dubaji a nebude to ledajaký les,...
více…