Dillí /Delhi/ - hlavní město Indie

New Dillí je hlavním městem v Indii a po Bombaji je to druhé nejvíce zalidněné město v Indii. 

Dillí /Delhi/ - hlavní město Indie

Se svým počtem místních obyvatel je to i čtvrté největší město na světě.  Dillí naleznete v severní části země a má rozlohu 1 483 kilometrů čtverečních, v průměrné nadmořské výšce 293 m. nad mořem. Na délku, a na šířku má město kolem 50 kilometrů.

Po příjezdu do Dillí, zažijete pravý nefalšovaný kulturní šok. Vše je jiné než v Evropě. V Dillí pokud hledáte levný hotýlek, zamiřte do čtvrti Pahargandž, kde těchto hotýlků naleznete hodně. Jen pro orientaci, tato čtvrť je jen kousek od vlakového nádraží New Delhi.

Určitě nezapomeňte v Dillí navštívit ulici Main Bazar. To jste ještě určitě neviděli. Sice vás než vejdete do této ulice, okřikne mnoho naháněčů do hotelů a prodavačů čehokoliv, ale i tak to stojí za to. Budete mít nezapomenutelný zážitek na celý život. Jakmile vejdete do ulice Main Bazar, uvidíte na jednom místě tolik špíny, hluku, odpadků a dobytka, že tam není skoro místo na nic jiného. Na Main Bazaru ale seženete všechno, na co si vzpomenete a tak se vyplatí toto nepohodlí překousnout. Určitě vás dostane v této ulici celodenní shon:-). 

Je zcela normální jev v této zemi, že máte nabitou pěší zónu lidmi a občas stojí i kráva před vstupem hotelu, která vás do něj nepustí, dokud do ní nešťouchnete. Pokud kráva udělá lejno, tak se nic nestane. Nečekejte, že to půjde někdo uklidit, protože svatá kráva = svaté hovínko. Je zcela opět normální, že se mezi lidmi prošmikne pořád troubící rikša a někdy projede i auto. Nejhorší je ale motorista, který spěchá a kličkuje bez troubení mezi lidmi.

Až toho budete mít dost, tak navštivte některou z internetových kaváren, které jsou zde nejlevnější na světě. Za jednu hodinu zaplatíte 15 rupií což je zhruba 10 korun. Dávejte si ale pozor na klimatizaci, ta v těchto kavárnách jede na plné pecky a tak si přibalte na procházku po Dillí i svetřík, ať se nenachladíte.

Je vhodné zůstat ve městě pár dní a navštívit několik zajímavých indických památek, z nichž některé jsou na seznamu UNESCO. Jsou to například:

Lotosový chrám Bahá'í

Chrám Bahá'í naleznete poblíž obchodního centra Nehru Place. Lotosový chrám je veliká stavba minoritního náboženství stejného jména. Víra má původ v Izraeli a vznikla v 19. století. V dnešní době má tato víra v Indii největší zastoupení věřících. Skoro dva milióny. Chrám může navštívit kdokoliv, i neveřící. Chrám má půdorys devítihranu a je obklopen systémem vodních nádrží, které termo regulují vnitřní prostory.

Mešita Džámí (Jama Masjid)

Tato mešita se nachází hned vedle Červené pevnosti.  Je to největší mešita v Indii, kterou nechal v letech 1644 – 1658 vystavět Šáhdžahán. Do mešity je turistům vstup povolen pouze severní nebo jižní branou po obrovských schodištích. Pokud budete mít na sobě krátké kalhoty a odhalená ramena, budete možnost si zadarmo v severní bráně půjčit tradiční indické mešitní roucho. Třetí brána je na východní straně a ta je otevřena pouze na muslimské svátky. Nádvoří této mešity pojme až 25 000 lidí. Skvělou možností jak vidět Červenou pevnost a Staré Dillí z výšky je vystoupit na jižní minaret.

Červená pevnost Red Fort

Červené pískovcové zdi jsou přes 2 km dlouhé a mají různou výšku, která dosahuje až 33 m. Šáhždahán (Shah Jahan) začal se stavbou mohutné pevnosti v roce 1638. Pevnost byla dokončena až o deset let později. V dnešní době je to oáza klidu oproti šílenství v ulicích Starého Dillí. Výborné na relax i odpočinek. Před vstupem do pevnosti je každý turista podroben důkladné osobní prohlídce.

Policisté a policistky v zeleném sárí kontrolují dle pohlaví turistů obsah osobních zavazadel, a u žen je osobní prohlídka prováděna za paravanem a spočívá v různě intenzivním prohmatání těla.

Pokud se dostavíte do pevnosti kolem deváté hodiny večerní, tak uvidíte nejen jedinečnou památku v Indii, ale i večerní světelnou show, při které budou postupně osvětlovány různými světly okolní stavby a hudební vsuvky, které umocňují celou atmosféru. Celá tato show je doplněna anglickým komentářem.  

Raj Ghát a Muzeum Gándhího

Na jihovýchod od náměstí Conaught Place naleznete nádherně upravený park pod názvem Raj Ghát. Je to posvátné místo v Indii, neboť zde bylo zpopelněno tělo zavražděného Mahátmy Gándhího. Na stejném místě uprostřed parku se dnes nachází černý mramorový pomník, u kterého každý pátek, v den kdy byl M. Gándí zabit, konají místní lidé vzpomínkový obřad. Naproti parku si nenechte ujít i zajímavé muzeum věnované činnosti Mahátmy Gándhího.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Sport /zábava/ v Indii

Mezi nejoblíbenější sport Indů je kriket. Indové jsou tímto sportem přímo posedlí. Hrají ho jak malé...
více…

Pláže v Goa Indie

V Indii naleznete podél dlouhého pobřeží mnoho zátok a zálivů, které mají nádherné pláže v jižní i severní...
více…

Tradice a svátky v Indii

V Indii se po celá staletí dodržuje řada, pro Evropany nepochopitelných zvyků a obřadů. Některé z nich jsou až...
více…

Doprava v Indii

Z ČR se do Indie dopravíte nejlépe letadlem. Vystoupíte na letišti v Mumbaji zhruba po 7 – 11 hodinovém letu – dle...
více…

Kuchyně v Indii

Tato země má vynikající kuchyni. Zde můžete neustále ochutnávat jak pokrmy připravené z darů moře i velké...
více…

Náboženství v Indii

Náboženství se stalo v Indii neodmyslitelnou součástí každodenního života místních lidí. V Indii je hlavním...
více…

Indie

Indie je sedmá největší země na světě. Tato země má rozlohu 3 287 590 kilometů2. Se svou více jak miliardou lidí...
více…

Sluneční brýle na sport a venkovní aktivity

Kvalitní sluneční brýle spolehlivě ochrání oči při venkovních sportovních aktivitách a toulkách přírodou. A to...
více…

Léto je tu, vyrazte do přírody!

Příroda dělá s naší duší hotové zázraky. Využijte krásné letní počasí a vyrazte do přírody sami, se svou...
více…

Unikátní hotel s deštným pralesem v Dubaji

Hotel s vlastním bazénem? Ale hotel s vlastním lesem, to už bude unikát! Budují ho v Dubaji a nebude to ledajaký les,...
více…