Plavání

Plavání je ideální aktivita, jak se udržet fit po celý život. Je vhodné pro každou věkovou kategorii. Člověk jím získá svalovou vytrvalost a celkovou kondici. Je jen málo aktivit, které zajistí tak komplexní rozvoj celého těla.

Při plavání je tělo v horizontální poloze a pravidelné vytáčení do stran rovnoměrně rozvíjí jeho pravou a levou část. Je vhodným doplňkem pro každého, kdo pravidelně navštěvuje fitness centrum. Plaváním se dají dobře procvičit velké svalové skupiny, ale také se procvičí drobné svaly, o kterých člověk nemá ani ponětí. Zanedbané a méně upřednostňované svaly z posilovny se plaváním zpevní a sníží se tak pravděpodobnost jejich zranění. Tento sport minimálně zatěžuje pohybové ústrojí, a proto se dá označit za ideálního kandidáta při snižování tělesné hmotnosti. Tělo je nadnášeno a klouby netrpí. Plavání by se dalo výstižně označit za prostředek kardiotréninku bez nároků na klouby.

Plavání je vytrvalostní, aerobní aktivita. Na to, aby bylo plavání efektivní, musí být pravidelné a musí být prováděno určitou intenzitou. Tuto intenzitu je třeba provádět dostatečně dlouhou dobu. Problémem začátečníků je, že se velmi rychle unaví. Intenzita rychle klesá a takové pasivní plavání lze označit jen za "koupání". Pro zvládnutí dlouhotrvajícího plavání je třeba se "vyplavat" a zvládnout techniku. Význam osvojení si techniky je výraznější než například u běhu. Odpor vody je až 700 krát větší než vzduchu. Čím více bude plavec působit na vodu silou, o to mu bude voda klást větší odpor.

Dalším specifikem plavání je, že tělo se tak nezahřívá - nedosahuje teploty jako např. při běhu. Při běhu je chlazení zajištěno pocením a odváděním tepla prostřednictvím vzduchu. Voda obtékající kolem plavce odvádí teplo mnohem účinněji.

Během čtení těchto řádků si ani neuvědomujete, jak dýcháte. Nádech a výdech nastávají dle potřeby. Při plavání je to ale jiné. Dýchání musí být přizpůsobeno záběru. Většina rekreačních plavců se nadechuje vždy na stejnou stranu. Je to chyba, protože se tak svaly rozvíjejí nesymetricky. Asi to bude zpočátku nepřirozené, ale pro rovnoměrný rozvoj je lépe dýchat na každý 3. záběr. To však znamená dýchat o třetinu méně pravidelně než při jednostranném nadechování. Dýchání musí být pohodlné a pokud máte problém vydržet do 3. záběru, nadechněte se podle potřeby.

Častou chybou je, že největší zátěž provedou ramena a paže a na práci nohou se zapomíná. Plavte proto celým tělem. Další běžnou chybou je, že si oblíbíme jeden plavecký styl a ten pak upřednostňujeme na úkor ostatních. Každý ze základních plaveckých způsobů (volný styl, prsa, znak a motýlek) procvičí všechny hlavní svalové skupiny. Jejich vzájemným kombinováním však zajistíme, že se nezapomene na žádný sval.

Výdej energie při plavání je závislý na rychlosti, plavecké technice a na tělesné hmotnosti. Při výpočtu výdeje energie podle uplavané vzdálenosti lze přibližně vycházet z hodnoty 15kJ na kg a kilometr. Znamená to, že na překonání 1km budeme potřebovat 4 krát více energie než při běhu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak cvičit a co dělat při bolesti svalů po tréninku?

Jak cvičit a co dělat při bolesti svalů po tréninku? Dospělí by měli každý den provádět nějaký druh fyzické...
více…

Posilovací guma zpevní postavu, posílí svaly a zdravě protáhne celé tělo

Chcete posílit svaly, protáhnout se a zpevnit postavu? Nemusíte si hned kupovat permanentky do posilovny nebo...
více…

Jak si vyrýsovat svaly na břiše

Kdo by netoužil po vyrýsovaném bříšku s viditelnými svaly, kterými se později může pyšnit v letních měsících?...
více…

Fitness stojí peníze, ale je to dobrá investice do zdraví a krásné postavy

Zaplatila jste si členství do fitness centra? Pravidelně cvičíte, ale výsledky se nedostavují? Vydržte a zamyslete se...
více…

Cvičení v horkých dnech má své zásady, které je třeba v zájmu ochrany zdraví dodržovat

Venku je horko k zalknutí, lidé se sotva vlečou po ulicích a najednou uvidí běžce a diví se, jak to v pohodě zvládá....
více…

Sportovní podprsenka je lepší než tričko

Tričko je sice hezká část oblečení, ale na sport se nehodí. Noste ho, milé dívky a ženy, k riflím a sukénkám, ale...
více…

Krásná a štíhlá postava je výsledkem klidu u jídla

Štíhlá postava, přestože byla dána do vínku, nemusí zdobit svého majitele či majitelku věčně. A proto držení...
více…

Cvičení, do kterého se musíte nutit, vám nic pozitivního nepřinese!

Zdravý životní styl spojuje přirozený pohyb, vyváženou stravu, ale také pravidelné cvičení a pozitivní myšlení....
více…

Cvičení zachraňuje život, překonejte svoji lenost!

Kouření zabíjí, to ví snad každý. Ale, že pomalu zabíjí i nečinnost, to asi každého hned nenapadne. A je tomu...
více…

Hubnutí bez cvičení

Rychlé a přitom bezpečné hubnutí bez cvičení prostě nejde. Ale zdravý pohyb ještě nikomu neublížil, tak...
více…